• Griegfjellet sett fra Kapp Mineral, Isfjorden\nFoto: Stein Ø. Nilsen / Norsk Polarinstitutt

  Naturområdene

   

  Positiv utviklingSelv om Svalbard ved første øyekast kan virke goldt og karrig, har øygruppa en variert natur og et biologisk mangfold som er helt unikt. For å ta vare på dette mangfoldet er 65 prosent av landområdene vernet som nasjonalparker og naturreservater. Likevel kan konkurranse om ressursene og et økende press på å få oppleve og undersøke eksotiske steder true den uberørte naturen. 

   

 • Kullfyrt kraftverk er en potensiell forurensningkilde. Foto: Stein Ø. Nilsen / Norsk Polarinstitutt

  Forurensning

    UendretSvalbard er regnet for å være et av de reneste stedene på jordkloden. Det er likevel mange kilder til lokal forurensning gjennom menneskelig tilstedeværelse og næringer som forskning, turisme og gruvedrift. I tillegg transporteres miljøgifter langveisfra med luft, havstrømmer og is over Polhavet. Mange dyr i Arktis har urovekkende mye miljøgifter i seg.

Sjekk miljøet på mobil

TIL MILJØSTATUSKARTET

På Miljøstatuskartet kan du finne kartfesta informasjon om mange miljøtema. Sjekk miljøet der du er!

Nyheter fra fylket

Spesialutgivelser om den marine forskningen i Kongsfjorden

05.01 Unike klimaforhold gjør Kongsfjorden på Svalbard til et aktuelt og yndet forskningslaboratorium.

Julefeiring med julemat, og ferske dyrespor i nysnøen

23.12 På verdens nordligste, permanente sivile forskningsstasjon blir det tradisjonell julefeiring med julegrøt, sang og gang rundt juletreet. Og med nysnø på marka kan beboerne lettere holde øye med det ville dyrelivet rundt forskerlandsbyen.

Klar for ny sommersesong på Troll

22.12 Når vinteren er i anmarsj her nord, er det sommer, lyse dager og høysesong på den norske Troll-stasjonen i Antarktis. Nylig landet det første flyet på Troll etter en lang vinter uten fly på flystripa. Ombord var sommerpersonell, forskere – og det nye overvintringsteamet som skal drifte stasjonen ...

Tidligere saker

Environment for Svalbard i a map

Utbredelse av isbreer på Svalbard.